Zumba

A történet Kolumbiában, Cali városában kezdődött a 90-es évek közepén. Beto Perez latin tánc- és aerobik-oktató egy napon megérkezett szokásos aerobik órájára, és észrevette, hogy otthon felejtette az aerobik CD-jét. Rögtönöznie kellett, és miután kizárólag a kedvenc latin gyűjteménye volt nála, kénytelen volt improvizálni egy edzést merengue, cumbia és salsa ritmusokkal, akusztikus hangszerelésben, vágatlan, eredeti változatban.

Beto Perez

Ekkor vezette le élete első ZUMBA edzését. Sokéves szakmai tapasztalattal a háta mögött meglepetéssel észlelte azt a lelkesedést és fáradhatatlanságot, amit ez az óra hozott ki a tanítványaiból, akik azonnal rajongóvá váltak, és alig várták a következő órát. Ebből a szerencsés véletlenből született meg egy új és forradalmi fitnesz-koncepció, a Zumba® Fitness Party™.

A Zumba kifejezés a zumbear igéből ered, amely a kolumbiai szlengben „gyorsan mozogni, és szórakozni”, más latin nyelveken buli, parti jelentésű szó. Miután Beto oly elsöprő sikereket aratott hazájában, hogy még Shakira is felkérte őt egy albuma koreográfiájához, úgy döntött, megismerteti a világgal a Zumbát, és Amerikába, a fitnesz-ipar hazájába utazott. A sikert azonban nem adták könnyen: mivel merőben eltért a megszokottól, nem azonnal fogadták a későbbi lelkesedéssel. A Zumba nem alkalmaz mixeket, a változatosság a varázsa. Semmiféle monotonitást nem tartalmaz. Autentikus dalokat vonultat fel, a mozdulatok mindenki számára követhetők, és célja egyszerre a fitnesz, vagyis az erősítés és az állóképesség javítása, illetve a zsírégetés, a felhasznált kalóriamennyiség maximalizálása. Az edzéseken a zenék struktúrájának megtartása elsődleges szempont. A mozdulatok, melyeknek megtanulása nem igényel túl nagy figyelmet, táncos és aerobikos elemeket egyaránt tartalmaznak, így lényegesen élvezhetőbbek bármely más fitnesz-programnál.

Beto Perez

A 2000-es évek közepén már rengetegen Zumbáztak az Egyesült Államokban is, majd 2007-ben megtörtént a nemzetközi nyitás, melynek következtében már minden kontinensen Zumbáznak.

2009-ben speciális óratípusokat fejlesztettek ki:

  • Zumba Gold® elsősorban az aktív idős korosztály alacsonyabb intenzitású edzésprogramja, amely tartalmaz egy speciális székes gyakorlatsort is. Emellett ezt az órát ajánlják azoknak, akik a Zumba® alapjaiban szeretnének jobban elmélyülni, vagy a sporttal, testmozgással való ismerkedés legelején tartanak, és kondíciójuk még csak kialakulóban van.

  • Aqua Zumba™ az igazi medencés party. Mindenkinek, kor nélkül ajánlott. A Zumba® formula és filozófia hagyományos aqua fitness gyakorlatokkal ötvözve.

  • Zumba Toning™ a valódi bomba edzés. Képzelted már, milyen lehet a hatásos, azonban végtelenül unalmas alakformáló gyakorlatokat felturbózni, és élvezhetővé tenni? A Toning súlyzókkal valódi zenét csinálhatsz az órán, hiszen úgy zizeg benne az anyag, mint a rumbatökben.

  • Zumbatomic® a gyerekek Zumbája. Az órán vicces koreográfiákat és mellesleg spanyol nyelvet tanulhatnak a gyerekek, hiszen a mozdulatok a szöveghez igazodnak. Habitustól, egyéniségtől függően 4-12 éves korig ajánlott.

  • A Zumba Sentao™ edzés átveszi a fitnesz-parti izgalmát és kirobbanó, szék-alapú koreográfiával társul ezzel, hogy megerősítsen, kiegyensúlyozza és stabilizálja a belsőd és egészen új módon növelje az állóképességedet. Ragadj meg egy széket, érezd a ritmust és tanuld meg, hogy hogyan használhatod a saját testsúlyodat izmaid erejének növelésére és alakod formálására. A feszítés, a rázás és a szitálás dolgoztatja a belsődet egy nagyenergiájú fitnesz-partiban, ami az ülésed határán fog tartani téged!